skip to Main Content

1. The Christian tradition of communion is based on the Last Supper, when Jesus fed (unleavened) bread and wine to his disciples, asking that they eat and drink in remembrance of him, occurred during the celebration of which Jewish holiday?
-Passover
-Purim
-Yom Kippur
-Shabbat

2. Where did Jesus ask his disciples to go for the last supper meal?
-House of Caiaphas
-The Upper Room
-Hezekiah’s Tunnel
-Garden of Gethsemane

3. The Last Supper has been memorably depicted in Leonardo da Vinci’s famous painting of the same name. In this painting, which disciple is shown as having his elbows on the table?
-Judas
-Andrew
-Peter
-Thomas

4. The Catholic church has traditionally believed that when believers partake of the bread and wine during communion, they are actually eating the body of Christ and drinking his blood. What is the name for this belief?
-eschatology
-the tribulation
-the rapture
-transubstantiation

5. Martin Luther questioned many Catholic beliefs and practices when he posted his famous 95 theses. Luther’s belief about communion was that Christ was present, but the bread and wine did not actually turn into his body and blood. What analogy did Luther use to explain his belief?
-willow tree
-red hot iron
-watchmaker
-beehive

6. Which modern-day Christian group does not practice communion?
-Quakers (Society of Friends)
-Seventh-day Adventists
-Mormons (Latter-day Saints)
-Jehovah’s Witnesses

7. Communion is often known as the Eucharist. This term is derived from the Greek word eucharista, which means what?
-homecoming
-thanksgiving
-ascension
-prayer

8. The Presbyterian view of communion is a middle ground between the extremes of the Roman Catholic view, on the one hand, and the Anabaptist view, on the other hand. Who is the spiritual forefather who first articulated this Presbyterian view?
-John Calvin
-George Fox
-Menno Simons
-Walter Wink

9. Can anyone partake of Communion?
-Yes
-No

10. What is the “holy catholic church” in the Apostles’ Creed?
-Greek Orthodox Church
-Catholic Church
-Roman Catholic Church
-Church universal

 

Answers

1. The Christian tradition of communion is based on the last supper, when Jesus fed (unleavened) bread and wine to his disciples, asking that they eat and drink in remembrance of him, occurred during the celebration of which Jewish holiday?
-Passover
-Purim
-Yom Kippur
-Shabbat
Answer: Passover

2. Where did Jesus ask his disciples to go for the last supper meal?
-House of Caiaphas
-The Upper Room
-Hezekiah’s Tunnel
-Garden of Gethsemane
Answer: The Upper Room

3. The Last Supper has been memorably depicted in Leonardo da Vinci’s famous painting of the same name. In this painting, which disciple is shown as having his elbows on the table?
-Judas
-Andrew
-Peter
-Thomas
Answer: Judas

4. The Catholic church has traditionally believed that when believers partake of the bread and wine during communion, they are actually eating the body of Christ and drinking his blood. What is the name for this belief?
-eschatology
-the tribulation
-the rapture
-transubstantiation
Answer: Transubstantiation

5. Martin Luther questioned many Catholic beliefs and practices when he posted his famous 95 theses. Luther’s belief about communion was that Christ was present, but the bread and wine did not actually turn into his body and blood. What analogy did Luther use to explain his belief?
-willow tree
-red hot iron
-watchmaker
-beehive
Answer: Red hot iron

6. Which modern-day Christian group does not practice communion?
-Quakers (Society of Friends)
-Seventh-day Adventists
-Mormons (Latter-day Saints)
-Jehovah’s Witnesses
Answer: Quakers

7. Communion is often known as the Eucharist. This term is derived from the Greek word eucharista, which means what?
-homecoming
-thanksgiving
-ascension
-prayer
Answer: Thanksgiving

8. The Presbyterian view of communion is a middle ground between the extremes of the Roman Catholic view, on the one hand, and the Anabaptist view, on the other hand. Who is the spiritual forefather who first articulated this Presbyterian view?
-John Calvin
-George Fox
-Menno Simons
-Walter Wink
Answer: John Calvin

9. Can anyone partake of Communion?
-Yes
-No
Answer: No, only those who understand what they are doing.
(1 Corinthians 11:28-29: Whoever, therefore, eats the bread or drinks the cup of the Lord in an unworthy manner will be answerable for the body and blood of the Lord. Examine yourselves and only then eat of the bread and drink of the cup. For all who eat and drink without discerning the body, eat and drink judgment against themselves.)

10. What is the “holy catholic church” in the Apostles’ Creed?
-Greek Orthodox Church
-Catholic Church
-Roman Catholic Church
-Church universal
Answer: It’s a small “c” and refers to the church universal.

-Photo by James Coleman on Unsplash

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top